Hjärtkateterisering

I början av oktober 2012 åkte Petter ner till Lund för Otis skulle göra en kateterisering.

”Hjärtkateterisering innebär att en mycket tunn slang (kateter) förs in i kärlsystemet via ljumsken eller handleden och lirkas genom kärlträdet upp till hjärtat samtidigt som kontrastvätska sprutas in så att man kan se hela förloppet på en röntgenskärm. Metoden användes tidigare för att bland annat mäta blodtryck och flöde inne i hjärtat och därmed kunna identifiera olika strukturella fel i hjärtmuskeln såsom klaffel och hål i kammarväggen.” – hjärt och lungfonden

Under den resan var det bara strul. Petter fick inte äta på en hel dag för ultraljudsteknikern var sen, och efter de tagit prover på Otis (som är svårstucken) så koagulerade blodet, så lilla Otis fick stickas om. Sedan blev de satta i en korridor och bara väntade i 3 timmar. Dagen efter var Otis renskrubbad och utan mat i kroppen med emlaplåster på händerna; och sen fick de reda på att rummet för kateteriseringen var upptaget. De fick åka hem.

image

image

image

Två veckor senare var vi på plats igen, och denna gång blev hjärtkateteriseringen av. Otis skrubbades och fick sedan lugnande medel som han blev helt hög och jollrig av. Han var som vanligt svårstucken, men till slut hittade de en ven att söva honom i med hjälp av en speciell lampa. Anledningen till att de gjorde kateteriseringen var för att Otis flöde alltid legat lite för högt. Nu skulle de se ifall det var ok att operera.

Efter kateteriseringen var klar var det 8 timmars sängläge som gällde. Otis ben var illrött, och vi frågade flera läkare om det, och även sjuksköterskor. Slutligen visade vi det för vår kirurg som egentligen skulle prata om hur kateteriseringen gått, och han såg direkt att Otis fått en propp i benet. Tanken var att operation nummer 2 skulle genomföras i samband med kateteriseringen, men det var bara att åka hem.. Väl hemma fick jag ge Otis fragminsprutor i benet i 14 dagar. Det var inga små sprutor apoteket på Ryhov hade hemma heller.

Den lilla sprutan på bilden fick vi med oss från Lund, och den långa är den apoteket väl försåg oss med som jag var tvungen att sticka min 4 månaders son med.

image

image

Annonser
Det här inlägget postades i hlhs. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s