2:a Operationen

Den 12:e november 2012 var vi tillbaka i Lund. Denna gång för att göra Otis andra Operation; Glenn. Otis diagnos är ju Hlhs (enkammarhjärta). Så här säger 1177 om det:

”Enkammarhjärta behandlas med ett antal operationer som sker vid olika åldrar. Ett alternativ till operation är hjärttransplantation, vilket inte är särskilt vanligt eftersom tillgången på hjärtan i den storleken är begränsad. Under barnets första levnadsmånader görs ofta en så kallad shuntoperation eller bandning av lungpulsådern. Barnet behöver sedan genomgå en mer komplicerad operation som innebär att blodet leds från hålvenerna till lungpulsådern. Det görs ofta i två steg. Kammaren pumpar då bara blodet till kroppspulsådern.Vid första steget förbinds övre hålvenen med lungpulsådern efter att lungpulsådern delats (Glenns operation)”.

Det var det Otis gjorde när han var 4 1/2 månad. Nu när vi åker ner till Lund igen ska han göra steg två som heter tcpc.

”Det andra steget innebär att även den nedre hålvenen förbinds med lungpulsådern. Det kallas för total cavo-pulmonell förbindelse, TCPC. Blodet från nedre hålvenen leds via en tunnel upp till lungpulsådern. Tunnelförbindelsen kan antingen gå genom höger förmak som på bilden nedan eller läggas utanför höger förmak.” – 1177
image

image

Den 13 november 2012 var en lång dag fylld med tester, blodprov, ultraljud och genomgångar inför operationen. Dagen efter den 14:e gick Petter upp vid 04 för att mata Otis eftersom han behövde fasta från kl 4.30. Sedan badade vi honom med descutansvamp och efter det smordes hans händer med emlasalva. Jag fick följa med till Slussen och Petter följde med in för att vara med när de sövde honom. Efter det var det bara att vänta och vänta. Vi fick ett samtal under tiden från vår narkosläkare som sa att allt gick som det skulle. De hade precis stannat Otis hjärta och gått på hjärt och lungmaskinen. Otis andades inte längre själv.

Otis var inne på operationen mellan 9 -5.30. Han låg två timmar med hjärt och lungmaskin och hans hjärta stod stilla i 35 minuter. Kiet var lite oroad över hans klaff som har börjat läcka ytterligare, och det har det fortsatt att göra. Det oroar mig nu inför Tcpc; att läckaget ska vara för kraftigt och byte av klaff blir aktuellt innan tcpc.

Otis kom ner på Biva, men andades fortfarande inte själv. Han åkte på röntgen och allt såg jättefint ut. Läkarna var nöjda. Den bästa nyheten var den att Otis andades av sig själv igen! Otroliga unge! Vår superhjälte!
image

image

Dagen efter den 15:e kom Otis ner på avdelning 67. Otis hade ont; Mycket ont! Han fick ketogan som smärtstillande som även gav honom klåda. Det var mycket som inte stämde på plats. Han blev inte uppkopplad till monitorer och hans smärtlindring kom inte igång direkt. Vi fick även olika information om matningen osv. Första natten blev hemsk för Petter då Otis grät av smärta. Jag tog vid vid tidig morgon och då fortsatte gråten.

image

image
Otis morgonmediciner
image

Den 17:e försvann äntligen den jobbiga ekg-maskinen som Otis var tvungen att ha i en liten ryggsäck. Den förhindrade att man kunde krama om honom. Ögonblicket när den försvann och man äntligen fick hålla i sin son igen går inte beskriva! Underbart och tårfyllt!
image

image

Kvar hade Otis sonden i näsan, ingångsporten i handen och sladdarna till pacemakern. Runt den 17:e började vi äntligen känna igen vår son igen då han gav oss små leenden, och han försökte sig på att jollra men rösten tillät inte riktigt då han var hes ifrån intuberingen. Vi skämtade och sa att han lät som Kathleen Turner.
image

image

Den 19:e november drogs pacemakersladdarna bort, och även ingångsporten. Kvar hade han sonden i näsan eftersom han inte åt så bra som önskat. Och så den 20:e drog de även sonden och vår älskade pojk var helt sladdfri!
image

image

Den 20:e fick vi permission ner till Patienthotellet och den 21:a flög vår superhjälte oss hemåt ytterligare en gång.
image

image

Annonser
Det här inlägget postades i hlhs. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s